Creative Stuff

Urmati-ne si pe


Despre Lipitori

 

Se cunosc 300 de specii de lipitori cuprinse in 4 ordine. Lipitoarea Hirudo medicinalis face parte din Clasa Hirudinea, ordinul Gnathobdellida. Este un animal amfibie de talie mica sau mijlocie, necesitand pentru traiul ei si pamant si apa, locuind exclusiv in apa dulce.

Lipitoarea medicinala are un corp cilindric prevazut la extremitati cu cate o ventuza, putin turtit dorsoventral si divizat intr-un numar de 33 - 34 de segmente. Forma corpului variaza cu starea in care se afla individul, contractia musculaturii sau tubul digestiv plin cu sange.

Trompa exertila are o puternica musculatura, iar in fundul gurii proemineaza 3 maxile dintate si taioase, dispuse in Y, una anterioara si mediana si doua laterale putin inapoi miscate de musculatura. Printre dinti se deschid numeroase canale ale glandelor salivare unicelulare, ce produc hirudina, substanta anticoagulanta care previne coagularea sangelui aspirat de la gazda. Sangele este inmagazinat in stomac, separat prin strangulari.

Cantitatea de sange luata la o repriza este de 5 ori mai mare decat greutatea sa corporala. Dimensiunea lipitorii variaza intre 5 - 14 cm si greutatea, in general, intre 1 g - 3,5 g. Poate rezista fara hrana 18 -24 de luni. Cand nu se hraneste sta atasata de pietre sau plante.

Cu ajutorul ventuzelor, ea se poate deplasa. Isi alungeste corpul la maxim, se ataseaza cu ventuza craniala, apoi isi elibereaza ventuza caudala si isi trage corpul in fata. Sunt sensibile la zgomote si mirosurile unor substante chimice. Temperaturile le influienteaza viata si ritmul de dezvoltare.

La temperaturi de sub 15 grade ele intra in hibernare.